وبسایت گردشگری سازمان منطقه آزاد کیش

0

راهنمای بهداشتی

0 نظر

راهنمای بهداشتی

بيماري هاي شايع در مسافرت

امروزه با رواج يافتن جهانگردي احتمال مبتلا شدن افراد به بيماريهايي كه در كشور مبدا، بومي نمي باشند، افزايش يافته است. به طور مثال مناطق گرمسيري واحد مشكلات خاصي مثل بروز خستگي گرمايي و آفتاب سوختگي در افرادي كه به اينگونه آب و هوا عادت ندارند، مي باشند. قبل از اقدام به مسافرت هاي خارجي بهتر است تا جايي كه مي توانيد اطلاعاتي درباره مشكلات بهداشتي ناحيه اي كه تمايل سفر بدان جا را داريد، كسب نماييد. با حفظ موازين بهداشتي و انجام ايمن سازي (واكسيناسيون) توسط مراكز بهداشتي – درماني محل خود قبل از انجام سفر، مي توانيد از بسياري از بيماري هاي محتمل پيشگيري به عمل آوريد.

1- آماس و سوزش غدد عرقي پوست (عرق سوز):
اينگونه ضايعات معمولاً به صورت لكه هاي پسوتي قرمز رنگ و شديد احساس ظاهر مي شوند و علت ايجاد آن تورم و التهاب غدد عرقي مخصوصاً در نواحي از بدن كه تهويه مناسبي ندارد مي باشد. كساني كه به عرق جوش دچار مي شوند بيشتر مستعد ابتلا به گرمازدگي مي باشند.

پيشگيريش

بهداشت فردي خويش را به خوبي رعايت كرده و از لباسهاي تميز و گشاد تهيه شده از جنس الياف طبيعي استفاده نماييد. مبتلايان به عرق سوز بايد تا حد امكان در محل هاي خنك اقامت كرده و از فعاليت در هواي گرم خودداري ورزند.

2-عفونت هاي قارچي
بيماري هاي نظير پاي ورزشكاران در نقاط گرمسيري شيوع بيشتري داشته و مي توانند به صورتي غير قابل تحمل و حتي دردناك بروز كنند. عفونت هاي قارچي به طور شايعي در ناحيه كشاله ران، بين انگشتان پا و زير بغل ديده شده و مي توانند بسيار ناخوشايند باشند.

پيشگيري

بهداشت فردي خويش را به خوبي رعايت كرده و از پوشش هاي تميز و گشاد و از جنس الياف طبيعي استفاده كنند. مي توانيد مقاديري پودر تالك نيز به نواحي مستعد ابتلا به قارچ بپاشيد. ممكن است در صورت شديد بودن عفونت نياز به مصرف داروهاي خاص نيز داشته باشيد.

3- گوش شناگران
علت بروز بيماري گوش شناگران، التهاب گوش و تورم مجراي خارجي آن مي باشد گاهي اوقات اين بيماري مي تواند مشكل آفرين بوده و درمان آن دشوار باشد.

پيشگيري

از توپي هاي مخصوص داراي اندازه مناسب استفاده كرده و پس از اتمام شنا مجراي گوش به طور كامل خشك نماييد.

پيشگيري از اسهال مسافرتي

"بجوشان ، بپز، پوست بكن يا اصلاً فراموش كن" شعار معروفي است كه براي پيشگيري از اسهال مطرح شده است.

اسهال، استفراغ و مسموميت هاي غذايي از شايع ترين بيماري هاي فصل گرم سال هستند وارد شدن ميكروب به دهان از طريق غذا، منجر به عفونت دستگاه گوارش مي شود كه معمولاً به صورت اسهال و گاهي به صورت دل درد، تهوع، ضعف و بي حالي خود را نشان مي دهد. از آنجا كه عوامل اين بيماري از طريق دهان وارد بدن مي شوند، بهترين راه مقابله با آن، رعايت بهداشت غذايي است.

برخي افراد حين مسافرت يا پس از آن، دچار اسهال مي شوند. بيماري اسهال يا دردهاي شكمي همراه است و كمتر از 5 درصد بيماران دچار تب بالا، مدفوع، تهوع، سردرد، تب خفيف و استفراغ خوني و يا هر دو مي شوند.

اشخاصي كه در معرض خطر بيشتري هستند شامل جوانان، افراد داراي سيستم ايمني ضعيف شده، ديابتي ها و بيماران مصرف كننده آنتي اسيد هستند. منبع اوليه اسهال، خوردن غذا يا آب آلوده است. در فصل بهار و تابستان به علت افزايش سفر، مصرف غذا در خارج از منزل نيز متداول تر است كه اين امر افراد را بيشتر در معرض بيماري هاي عفوني قرار مي دهد.

مصرف آنتي بيوتيك و داروهاي خوراكي قوي براي مسموميت هاي غذايي توصيه نمي شود.

عفونت هاي روده اي

بر اساس تعريف سازمان بهداشت جهاني، بيماري هاي ناشي از غذا، بيماري هايي هستند كه ماهيت عفونت يا سمي دارند و عامل آن از راه غذاي مصرفي وارد بدن مي شود و هر فردي در مرعض ابتلا به چنين بيماري هايي قرار دارد، به عنوان مثال، عفونت هاي روده اي و اسهال از مهم ترين علل بستري شدن و حتي مرگ و مير كودكان در فصل گرم سال هستند و مهم ترين دليل بروز اين نوع بيماري ها در فصل گرما، عدم رعايت نكات بهداشتي نظير مصرف آب يا غذاي آلوده به خصوص ميوه ها و سبزيجات نشده است كه به مسموميت غذايي منجر مي شود. ضدعفوني

به اعتقاد متخصصين تغذيه، از آنجا كه ازدياد باكتري ها در محيط گرم و در غذاهايي با رطوبت بالا، مثل غذاهاي نشاسته اي يا غذاهاي حاوي تخم مرغ، با سرعت بالا انجام مي گيرد، توجه به سلامت مواد غذايي از زمان خريد تا پخت آن، براي جلوگيري از بروز هر گونه مسموميت و عفونت روده اي بسياري ضروري است.

كلا" در هر مسموميت با هر علتي لازم است كه غذاها با حجم كمتر و در دفعات بيشتري مصرف شود. همچنين مصرف مايعات زياد در مسموميت هاي غذايي توصيه مي شود.

در مسافرت حتماً از آب هاي جوشيده و يا آب معدني بايد استفاده كرد. همچنين به منظور جلوگيري از قبل از مصرف، كاملاً گرم و بروزي بيماري هاي گوارشي در مسافرت ها لازم است مواد غذايي و كنسروها جوشانده شود.

لازم است ميوه و سيزيجات قبل از مصرف با مواد شوينده و ضدعفوني كننده شسته شوند.

معمولا" علت بروز اسهال هاي مسافرتي مشخص نمي شود. در اغلب موارد عدم رعايت بهداشت مواد غذايي و دست آلوده، مهم ترين علت بروز اسهال هاي مسافرتي هستند. در اسهال هاي مسافرتي نيز به هيچ وجه مصرف آنتي بيوتيك توضيه نمي شود. در درمان اين بيماري نيز مصرف مايعات زياد و غذاهاي سالم كم حجم بسيار مؤثر است و در صورت برطرف نشدن بيماري 3-2 روز و يا دل درد شديد در اين بيماري، بايد با نظر پزشك دارو مصرف كرد.

معمولاً در مسموميت هاي غذايي و اسهال هاي غذايي و اسهال هاي ناشي از آن، برخي به اشتباه محدوديت هاي ويژه غذايي را توصيه مي كنند. اين در حالي است كه هنگام بروز مسموميت هاي غذايي، سيستم گوارشي در شرايط بحراني به سر مي برد و به مواد غذايي بهتري احتياج دارد، بنابراين اگر چه مصرف هر ماده غذايي علائم بيماري را تشديد مي كند، اما مصرف نكردن مواد غذايي و بهره گيري از رژيم هاي تغذيه اي موقت، سبب حادتر شدن شرايط مي شود.

اسهال و استفراغ در اكثر موارد خود به خود بهبود مي يابند. اما لازم است همزمان با اين بيماري، آب از دست رفته بدن جبران شود. خوردن مايعات، بهترين روش جايگزيني آب است؛ بنابراين لازم است فرد در حد تحمل و در فواصل معين از مايعات استفاده كند.

اما چنان چه فرد از تهوع زيادي برخوردار است، مي توان از طريق رگ و تزريق سرم، به نحوي آب بدن را جبران كرد در صورتي كه فرد تمايلي به خوردن غذا ندارد، نبايد به وي اصرار كرد. همچنين در صورتي كه فرد از اسهال خوني، تب بالا و سن بالا برخوردار نباشد، مي توان با نظر پزشك تا حدودي از داروهاي كند كننده حركات دستگاه گوارش استفاده كرد.

اين در حالي است كه در برخي افراد كه داراي بيماري هاي زمينه اي ديگر هستند اين داروها توصيه نمي شود.

در اغلب اسهال و استفراغ ها مصرف آنتي بيوتيك ضرورتي ندارد، مصرف خودسرانه آنتي بيوتيك در درمان اسهال و استفراغ، حتي مشكلات را بيشتر مي كند.

در مجموع بهترين اقدام در مورد اسهال و استفراغ، جبران الكترونيك هاي از دست رفته ي بدن است.

همه ساله بين 50 - 20% مسافرين پروازهاي بين الملل، تقريباً 10 ميليون نفر، دچار اسهال مي شوند. معمولاً علائم بيماري در هفته اول مسافرت بروز مي نمايد اما بهرحال در تمام مدت سفر حتي پس از بازگشت به خانه امكان ابتلا وجود دارد. مهمترين عامل خطر، مقصد مسافر مي باشد.

بالغين جوان، افراد با سيستم ايمني ضعيف و بيماران مبتلا به ديابت يا بيماري هاي التهابي روده و كسانيكه از آنتي اسيدها و مهاركننده H2 استفاده مي كنند در معرض خطر بيشتري هستند. استفاده از آب يا غذاي آلوده، عامل اصلي عفونت مي باشد.

در اكثر موارد اسهال مسافرتي بطور ناگهاني شروع مي شود. در طي بيماري، دفعات، حجم و وزن مدفوع افزايش مي يابد. تغيير قوام مدفوع نيز بسيار شايع مي باشد. بطور معمول، مسافر در طي روز، حدود 4 تا 5 مرتبه، دفع آبكي يا شلي را تجربه مي كند. ساير علائم همواره و شايع عبارتند از تهوع، استفراغ، دل درد، نفخ، تب، تكرر ادرا و ضعف، اسهال مسافرتي در اكثر موارد خوش خيم بوده و در طي 2-1 روز بدون درمان بهبود مي يابد و بندرت مخاطره آميز است. در 90% طي يك هفته و در 98% مواد در طي يكماه بهبودي كامل حاصل مي شود.

براي تغذيه كودك اسهالي از اين مواد استفاده كنيد.

شير مادر (مادر بايد بيش از مواقع عادي به كودك خود شير بدهد)

سوپ

برنج كته شده

چاي رقيق با كمي شكر

آب نارگيل

آب كاملاً پاك و تميز و بهداشتي

محلول ORS كه مي توان با نظر پزشك از داروخانه خريد يا در منزل تهيه كرد

دادن شير و مايعات بشتر به كودك اسهالي

براي جلوگيري از دست رفتن مايعات بدن كودك، مادر مي تواند دفعات بيشتري به فرزند خود شير بدهد يا ميزان بيشتري مايع به او بدهد:

براي كودكان زير دو سال، يك چهارم يا نصف فنجان بزرگ

براي كودكان دو سال و بزرگ تر، يك و نيم فنجان بزرگ

شيشه و فنجاني كه با آن به كودك شير و مايعات مي دهيم، بايد كاملاً تميز باشد، چون شير دادن به كودك از فنجان و شيشه ي شير آلوده مي تواند اسهال را تشديد كند.

در صورتي كه كودكي استفراغ و تهوع هم داشت، 10 دقيقه صبر كنيد و بعد آهسته آهسته و به مقدار كم به او مايعات بدهيد.

اسهال معمولاً بعد از سه تا چهار روز متوقف مي شود. اما در صورتيكه اسهال شديد بوده، حتماً بايد تحت نظر پزشك درمان شود.

  • اطلاعات بیمارستان کیش: 07644459400-4
  • روابط عمومی بیمارستان: 07644459408
  • سامانه الکترونیکی: www.Kishhospital.com
  • پیام کوتاه: 300004044
  • پست الکترونیک: Hospital@kish.ir