وبسایت گردشگری سازمان منطقه آزاد کیش

0

سیستم های جوی، وزش ها و دما

جهت وزش بادهای روی جزیره کیش تقریباً مشخص و شناخته شده است. بادهای غالب و چیره جزیره ی کیش بیشتر بادهای غربی و جنوب غربی اند. جهت بادها معمولاً با تغییر ارتفاع آفتاب و به عبارت دیگر با تعویض فصل تغییر می کند. در ایام گرم که مدت آن طولانی است، جهت بادهای جزیره، جنوبی و گاهی جنوب غربی است اما در ایام پائیز و زمستان جهت بادها شمال غربی و غربی است. در خلال این وزش ها هر از گاه، بادهای شمالی، شرقی و سایر جهات فرعی دیگر نیز می وزند. از بادهای محلی و منطقه ای می توان از باد شمال، باد نأشی، باد نشتی، باد شرجی، باد شرقی و باد سهلی که در اصطلاح محلی به آن باد ساحلی نیز می گویند، نام برد.

0 نظر

سیستم های جوی، وزش ها و دما

جهت وزش بادهای روی جزیره کیش تقریباً مشخص و شناخته شده است. بادهای غالب و چیره جزیره ی کیش بیشتر بادهای غربی و جنوب غربی اند. جهت بادها معمولاً با تغییر ارتفاع آفتاب و به عبارت دیگر با تعویض فصل تغییر می کند. در ایام گرم که مدت آن طولانی است، جهت بادهای جزیره جنوبی و گاهی جنوب غربی است اما در ایام پائیز و زمستان جهت بادها شمال غربی و غربی است. در خلال این وزش ها هر از گاه بادهای شمالی و شرقی و سایر جهات فرعی دیگر نیز می وزند. از بادهای محلی و منطقه ای میتوان از باد شمال، باد نأشی، باد نشتی، باد شرجی، باد شرقی و باد سهلی که در اصطلاح محلی به آن باد ساحلی می گویند، نام برد.

برای بررسی و مطالعه جریان های جوی، به ویژه جریان های افقی باید به موقعیت مکانی جزیره کیش در میان دو خشکی بزرگ فلات ایران و عربستان توجه نمود. در تابستان ها که هوای ایران و عربستان گرم و داغ می شود، یک سیستم کم فشار حرارتی به نام سیستم کم فشار پاکستان یا خلیج فارس با دو مرکز، یکی روی پاکستان و دیگری روی خلیج فارس که در آن جریان پر فشار حریم حاره ای مستقر است ایجاد می شود. جریان پر فشار حریم حاره ای روی سیستم کم فشار باعث صافی هوا و رسیدن پرتوهای زیاد خورشید به زمین شده و با تشدید اثر جریان کم فشار زیرین باعث نوعی وارونگی حرارتی می گردد. هرچند این وارونگی در وقوع بارش های ایران نقشی ندارد، ولی در کیفیت هوای منطقه تأثیر گذار است. این سیستم کم فشار خلیج فارس هوای ارتفاعات عراق و صحرای عربستان را مکیده، باعث وزش باد از ناحیه ی عراق، جلگه خوزستان و ناحیه ی زاگرس که بادی ملایم و خشک و موسوم به «باد شمال» است می گردد. البته از جهات جنوب و جنوب غربی نیز هوای گرم و خشک عربستان به مرکز سیستم کم فشار جنوب ایران کشیده می شود. این جریان هوای خشک وقتی از روی خلیج فارس عبور می کند، تبدیل به هوایی گرم و مرطوب می شود و به علت وجود لایه ی وارونگی پائین منطقه در این هنگام سال ‏هوای مزبور که قادر به صعود نیست پدیده ی شرجی جزیره را مضاعف می کند. از طرفی چرخه ها، یا گردش سیستم های جوی مدیترانه ای که از غرب وارد فضای ایران می شود و هوای برابر خود را به جلو می راند باعث می شود تا این هوا از روی آب های خلیج فارس عبور کرده، مرطوب شود و گاهی هم سبب نزولاتی روی جزایر خلیج فارس، از جمله کیش و قسمت های شرقی کشور شود.